Proces

Proces

Schilderen draait om creativiteit. Het is een ongrijpbaar, onvoorspelbaar en prettig chaotisch gebeuren. Toch ontstaat elk doek volgens een duidelijk en organisch proces.

De oorsprong van elk werk vind ik in het kind in me, het kind dat ik koester en altijd kind mag blijven. Het geeft me alle ruimte om een penseel te pakken, een kleur te kiezen en het schilderij te laten ontstaan. Ik schilder dan vrij van zorgen, vooroordelen of beperkende gedachten. Mijn hand beweegt als vanzelf en laat het penseel over het canvas dansen. Mijn penseel verandert in een kleurrijke schrijfpen en zo vertrouw ik mijn persoonlijk verhaal toe aan het doek. Het is intuïtief en puur.

Ik ga op zoek naar een leeg canvas en begin aan een nieuw verhaal…

“Schilderen is een proces van proberen, leren en ontdekken.”

Spiegel

Ik schilder intuïtief. Elke laag op het doek staat voor een persoonlijk gevoel van mij. Op die manier ontstaat een doek, van leeg canvas tot een gereed werk. Maar wanneer is een schilderij gereed ?

Op enig moment lijkt het alsof het schilderij mij aankijkt en een vraag stelt: “Is dit wat je bedoelt, Luus? Ben je 100% tevreden? Of moet ik nog aangepast worden?” Het is geen simpele rekensom met maar één juiste uitkomst. Het is uiteindelijk een beslissing die ik puur op gevoel neem. Een doek is immers een spiegel van mijn persoonlijkheid, het geeft weer wie ik ben en waar ik voor sta. En als die weerspiegeling van het doek goed voelt, leg ik het penseel neer.

“Een doek is klaar als ik er mezelf duidelijk in terugzie, er blij van word en er trots op ben.”

Verbinding

Als jij een doek van mij zou bekijken en daardoor even stil valt….en vervolgens onbewust de tijd neemt om jouw  gevoel op dat moment in je op te nemen….als we zo met elkaar in verbinding komen, spelen woorden, afkomst en geld geen rol.

Op zo’n moment is de kracht van kunst voelbaar, ongeacht vorm of uiting. Kunst is universeel, het maakt mensen gelijkwaardig en brengt ons dichter bij elkaar. Voor mij is dat de essentie van kunst. Het vormt de drijvende kracht achter mijn passie: schilderen.

“Commerciële waarde is vluchtig, artistieke waarde is tijdloos.”
“Ik schilder omdat ik wil schilderen.”